Uvodnik I/2

Kakšen je razgled s preže?

Uvodnik je orodje v rokah uredništva. Z njim se poskuša prikrasti tekstom za hrbet in jih
normalizirati, pokoriti, predstaviti svetu. Tega ne moremo storiti – tudi, če bi hoteli. Teksti, ki jih objavljamo so za nas neulovljivi, neobvladljivi. Lahko bi rekli, da so tisti teksti, ki jih objavljamo tokrat, tako ali drugače prebili našo linijo, nas presenetili z napadom izza hrbta, medtem ko smo jih zasledovali. Tokrat teksti stojijo za nami.

Odpovedati se moramo navadi, da uvodnik predstavi vsebino številke, morda celo na kratko reče besedo o avtorjih in njihovih vrlinah, na hitro oriše objavljena besedila, da bralca zvabi med papirnate rjuhe in propagandni material.

Kaj je počelo uredništvo, da ne more stati za (ne)pokorjenimi teksti in jih ponosno razkazovati svetu?

Skoraj se je pisalo.

Kaj se je pisalo? Kje in kdaj? Posedali smo v dolgih in kratkih razpravah-govorih, kritikah-samokritikah na trdih klopeh pred-predavalnic in udobnejših hip-stolih hip-ster hip-kafičev. Ali smo dovršili veliko Delo, ki smo ga oznanili v prejšnjem uvodniku? Zbrati in prepoznati pogum. Smo obdržali konzervativno nepopustljivost, ki smo jo obljubljali?

Teksti prežijo, da nas obglavijo in nasadijo našo peteroglavo monstruoznost na ogled javnosti. Bralec, ne stopaj stran!

V pričujoči številki smo želeli misliti razglednico, kakor smo v prejšnji hoteli misliti esej. Razpis, napisan korektno in s poudarkom na estetskem doživljaju, je bil strel v prazno. Brez jasnega in konkretnega izhodišča za pisce.

Naša nepopustljivost ni vzdržala. Ali ni mogla vzdržati? Želeli smo razbiti šipo razglednic. Kaj pa nas briga tisto značilno, pomembno, obiskano na njeni prednji strani? Hoteli smo razgledišča in razgledne stolpe, razcepiti vrt in pripraviti poti za poglede kritičnih očes.

Častna beseda
jaz sem, ne pismo!

(Cvetajeva Pasternaku)

Razglednica je dvolična … ne verjemite njenim zagotovilom! V svoji dvojnosti je sama sebi dovolj. Dovolj je tanka, da se izmuzne konceptualnim mrežam in aparatom – razglednica je nespoznavna, nezaznavna!

Uredništvo je zapadlo v ideološko krizo … Ime česa so Zamenjave? Katera razglednica ima dovolj razgleda, da zna pokazati odgovor na to vprašanje? Kateri pošiljatelj dovolj pesniške veščine, da zmore napisati v lepe pozdrave odgovor na to vprašanje?

Uredništvo je morda klecnilo pod težo svojih zavez in pod svojo nalogo uloviti in pokoriti. Čeprav smo jim prepuščeni na milost in nemilost, čeprav nas imajo na muhi, ljubimo vse objavljene tekste.

Ne bomo se odpovedali oznanjenim ciljem prejšnje številke. Skromnost, pogum, nepopustljivost!. Postopoma naprej, ne glede na število verzov prelitih namesto misli.

Zato bomo mi kovači kovali,
trdo kovali, tenko poslušali,
da ne bo med nami nepoznan,
ko pride čas, ko sine dan,
da vstane, plane kladivar, kladivar silni iz nas…
(Oton Župančič, Kovaška)

Kdor hoče naj piše.

Zamenjave so revija za vse!

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s